Klasyczne hamburgery na grillu

Składniki

1kg mielonej wołowiny (około 20% tłuszczu)

2 łyżeczki pudru z cebuli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka sosu Worcestershire

1 łyżeczka musztardy Dijon

Sól i pieprz do smaku

6 bułek burgerowych

Dodatki: sałata, cebula, pomidor, ser, bekon

Przepis na hamburgery

W dużej misce wymieszaj razem mielone mięso, puder z cebuli, czosnek, Worcestershire, musztardę Dijon, sól i pieprz. Informuj burgery ręcznie lub używając praski do burgerów. Schłódź burgery w lodówce przez pół godziny.

W tym czasie rozpal cały komin węgla. Gdy cały się już rozpali wysyp go na jedną stronę grilla, tworząc dwie strefy temperatury. Ruszt ustaw wysoko i pozwól mu się nagrzać przez przynajmniej 10 minut Dolny powietrznej zostaw w połowie otwarty, aby uzyskać temperaturę w grillu około 200 stopni

Gdy ruszt już się ładnie nagrzeje – smaż burgery z obu stron przez około 3-4 minut, tak aby same łatwo odchodziły od rusztu. Przełóż burgery w strefę niższej temperatury i grilluj przez około 5-7 minut, najlepiej z termometrem, aż osiągną temperaturę 55-60 stopni.
Serwuj z ulubionymi dodatkami!

 

 

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Kontynuuj zakupy
0