Składniki
1kg mielonej wołowiny (około 20% tłuszczu)
2 łyżeczki pudru z cebuli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy Dijon
Sól i pieprz do smaku
6 bułek burgerowych
Dodatki: sałata, cebula, pomidor, ser, bekon
Przepis na hamburgery
W dużej misce wymieszaj razem mielone mięso, puder z cebuli, czosnek, Worcestershire, musztardę Dijon, sól i pieprz. Informuj burgery ręcznie lub używając praski do burgerów. Schłódź burgery w lodówce przez pół godziny.
W tym czasie rozpal cały komin węgla. Gdy cały się już rozpali wysyp go na jedną stronę grilla, tworząc dwie strefy temperatury. Ruszt ustaw wysoko i pozwól mu się nagrzać przez przynajmniej 10 minut Dolny powietrznej zostaw w połowie otwarty, aby uzyskać temperaturę w grillu około 200 stopni
Gdy ruszt już się ładnie nagrzeje – smaż burgery z obu stron przez około 3-4 minut, tak aby same łatwo odchodziły od rusztu. Przełóż burgery w strefę niższej temperatury i grilluj przez około 5-7 minut, najlepiej z termometrem, aż osiągną temperaturę 55-60 stopni.
Serwuj z ulubionymi dodatkami!